Sabak Bernam, 3/10/2002 - Peserta kursus dari 25 negara yang sedang mengikuti kursus dibawah Program Kerjasama Teknik Malaysia (PKTM) Localising the Anti-Poverty Agenda: the Malaysian Experience anjuran Institut Kemajuan Desa (INFRA) Kementerian Pembangunan Luar Bandar kagum apabila diberitahu bantuan rumah kepada peserta-peserta PPRT yang mendiami Desa Kasih diberi bantuan rumah secara percuma tanpa sebarang bayaran. Peserta-peserta Desa Kasih hanya perlu membayar sebanyak RM290 sahaja sebagai bayaran cagaran bekalan elektrik dan air ke rumah yang diperuntukan kepada mereka.

Peserta kursus dari negara-negara seperti Ghana, Oman, Sudan, Jordan, Mauritius, Filipina, India, Mesir, Pakistan, Zambia, Bangladesh, Suriname, Tajikistan, Myanmar, Kazakhstan, Kiribati, Kemboja, Maldives, Chile, Mongolia, Iraq, Papua New Guinea dan Timur Timor dibawa mengadakan lawatan singkat ke Desa Kasih Merbau Berdarah di sini hari ini. Tujuan lawatan tersebut ialah selain daripada perbincangan, perkongsian pengalaman dan percambahan fikiran dalam isu-isu berkaitan strategi pembasmian Kemiskinan yang diamalkan di negara ini, ianya bagi memberi keyakinan kepada peserta kursus dengan melihat sendiri perlaksanaan program / projek / aktiviti yang dilaksanakan di negara ini.

Taklimat ringkas berkiatan perlaksanaan projek Desa Kasih disampaikan oleh Encik Khizam Salleh - Eksekutif Multimedia YBK telah menarik minat kebanyakan peserta untuk mengetahui perlaksanaan projek Desa Kasih secara lebih mendalam. Menurut mereka sepatutnya peserta-peserta yang dipilih mendiami Desa Kasih dikenakan bayaran minima bagi menunjukan komitmen peserta-peserta tersebut kepada bantuan yang diberikan.

Peserta-peserta rombongan kemudiannya dibawa melawat ke persekitaran kawasan Desa Kasih dan ke bengkel jahitan sebelum mengakhiri lawatan dengan beramah mesra bersama penduduk yang menyambut kedatangan mereka.

BERKENAAN LAMAN INI

Dasar Privasi & Penafian
Lapor Ralat / Kesilapan

Kandungan di dalam laman web ini (foto, audio, video dan artikel) disediakan oleh Bahagian Media dan Arkib serta Bahagian Penyelidikan dan Komunikasi Korporat, Yayasan Basmi Kemiskinan. Siaran semula atau replikasi kandungan untuk tujuan komersial perlu mendapat kebenaran daripada YBK terlebih dahulu.

HUBUNGI KAMI

YAYASAN BASMI KEMISKINAN
No. 32 & 34, Jalan SS7/24,
Kelana Jaya,
47301 Petaling Jaya,
Selangor Darul Ehsan.

TEL : 03 7875 0036
FAKS : 03 7875 0719
E-MEL : ybk@ybk.org.my

Ikuti YBK di Media Sosial ;