Kuala Selangor, 31/10/2000 - Seramai lebih 40 orang pelatih-pelatih kurusu jahitan Pusat Latihan KEDA, Kedah telah membuat lawatan sambil belajar ke beberapa projek Yayasan Basmi Kemiskinan (YBK) baru-baru ini. Pelatih-pelatih ini telah dibawa melawat ke Desa Kasih Merbau Berdarah, Sabak Bernam dan Institut Teknologi Mutiara - YBK (ITMY), Lembah Bernam. Sepanjang lawatan tersebut para pelatih telah diberikan taklimat secara menyeluruh tentang YBK dan program-program yang dilaksanakan sejak penubuhannya 10 tahun yang lalu.

Menurut guru pengiring lawatan ini, tujuan utama lawatan adalah untuk memberi pendedahan kepada para pelatih tentang pelaksanaan program pembangunan ekonomi khususnya kepada golongan miskin dan termiskin di bawah kelolaan YBK terutama tentang pelaksanaan operasi bengkel-bengkel jahitan YBK. Peserta lawatan juga turut dibawa melawat ke bengkel jahitan Desa Kasih Merbau Berdarah (DKMB) dan berpeluang melihat sendiri bagaimana operasi bengkel tersebut serta produk-produk yang dihasilkan. Di samping itu juga, para pelatih turut dibawa melawat ke Institut Teknologi Mutiara - YBK (ITMY), Lembah Bernam dan turut diberi taklimat tentang operasi institusi tersebut, sebelum meneruskan perjalanan ke Johor Baharu bagi meneruskan program lawatan mereka

BERKENAAN LAMAN INI

Dasar Privasi & Penafian
Lapor Ralat / Kesilapan

Kandungan di dalam laman web ini (foto, audio, video dan artikel) disediakan oleh Bahagian Media dan Arkib serta Bahagian Penyelidikan dan Komunikasi Korporat, Yayasan Basmi Kemiskinan. Siaran semula atau replikasi kandungan untuk tujuan komersial perlu mendapat kebenaran daripada YBK terlebih dahulu.

HUBUNGI KAMI

YAYASAN BASMI KEMISKINAN
No. 32 & 34, Jalan SS7/24,
Kelana Jaya,
47301 Petaling Jaya,
Selangor Darul Ehsan.

TEL : 03 7875 0036
FAKS : 03 7875 0719
E-MEL : ybk@ybk.org.my

Ikuti YBK di Media Sosial ;