Selepas kejayaan anak-anak Jambor Sakti dalam UPSR, YBK boleh berbangga dengan pencapaian anak-anak Asrama Kasih dalam PMR. Seramai  tiga orang pelajar mendapat 8A dan dua orang pelajar mendapat 7A.  Mereka terdiri daripada Mohd Izwan Ahmad Fuad 8A, Hasri Husairi Karia 8A, Nabila Begum Mohd Muniruddin 8A, Muhd Umar Hasbullah 7A, dan  Juwairiyah Ismail 7A.

Pengerusi YBK, Dato’ Haji Zainal Abidin Sakom berkata beliau amat berbangga dengan kejayaan anak-anak ini yang pada mulanya bukanlah pelajar merupakan pelajar yang cemerlang di sekolah lama mereka. Hasil didikan Pengurusan Asrama Kasih dan semangat untuk memajukan diri akhirnya mereka beroleh kejayaan yang diluar jangkaan.

“Komitmen dan semangat mereka yang berjaya ini patutlah dicontohi oleh anak-anak Asrama Kasih yang lain untuk mengharumkan lagi nama asrama dan YBK di mata masyarakat dan dapat melahirkan insan-insan yang berilmu dan berguna untuk bangsa, agama dan negara di masa akan datang”, ujar beliau lagi.

Sesi ini telah membuat satu resolusi dimana Visi YBK akan diubah kepada ‘Negara sejahtera, maju dan bebas dari kemiskinan’ dengan memastikan tiada lagi golongan miskin di Malaysia melalui program pendidikan yang berkualiti untuk meningkatkan ilmu, kemahiran sekaligus mengubah sikap kumpulan sasar.

Peserta Sesi Percambahan Fikiran terdiri daripada Hj Bing Selamat Amir,  Ahli Lembaga Pemegang Amanah YBK, Prof Dr Shukrey Mohamed, KUSTEM Terengganu, Prof Chamhuri Siwar, Universiti Kebangsaan Malaysia, Datin Hartini Osman, Ahli Lembaga Pemegang Amanah YBK, pegawai dari anak syarikat YBK, tetamu jemputan serta kakitangan Yayasan sendiri.

GERBANG KARYAWAN YBK

HUBUNGI KAMI

YAYASAN BASMI KEMISKINAN
No. 32 & 34, Jalan SS7/24,
Kelana Jaya,
47301 Petaling Jaya,
Selangor Darul Ehsan.

TEL : 03 7875 0036
FAKS : 03 7875 0719
E-MEL : ybk@ybk.org.my

Ikuti YBK di Media Sosial ;